Recenzii cărți

Poftă de ciocolată – Care Santos

pofta-de-ciocolataPoftă de ciocolată de Care Santos a reprezentat o surpriză plăcută pentru mine. Nu mai aveam așteptările de la Aerul pe care îl respiri de aceeași scriitoare, când am crezut că voi regăsi atmosfera gotică încărcată de mister a lui Zafon, așa că am început lectura fără mari pretenții.

Drumul unei ciocolatiere de porțelan, care și-a schimbat timp de trei sute de ani proprietarii, leagă trei povești petrecute în perioade distincte în această perioadă. Bine, nu vorbim despre vreun procedeu literar nou, dar Care Santos face uz totuși de un mijloc ingenios pentru a ți le spune, creând senzația unei continuități și nu a unor povestiri distincte.

Personajele majore sunt trei femei, cu poveștile lor de dragoste și viața lor în contextul prejudecăților vremii, dar asta nu înseamnă că vorbim de un roman care prinde doar la cititoare. Sunt fragmente psihologice care îi vor conduce la meditație pe toți cei implicați într-o relație, în partea dedicată Sarei, o prosperă femeie de afaceri barceloneză și mamă într-o familie împlinită. Sara e prizoniera aventurii din tinerețe cu Oriol, un tip spontan și imprevizibil, opus firii soțului său Max. În cele din urmă are de făcut o alegere între familie și amant. Legătura Sarei cu ciocolata? Ciocolatiera de porțelan cumpărată de la un anticar (în care încap fix trei cești de cafea, exact cât triunghiul lor conjugal), precum și prospera sa cofetărie.

Cu 200 de ani înainte, în Barcelona aflată în plină dezvoltare, ciocolatiera se afla în posesia Aurorei, care o luase de la stăpâna sa, odată ce aceasta ăși părăsise soțul pentru un tenor italian. Trei cești încăpreau în ea, suficiente pentru a îți binedispune diminețile. Meșterii ciocolatieri ai vremii lucrau cu mijloace clasice, însă primele mașini începeau să îți facă apariția și să transforme ciocolata într-un deliciu accesibil tuturor.

Ultima povestire e și cea mai distractivă, scrisă în principal în stil epistolar. Ciocolatiera ajunge în Spania de la Paris, prin secretarul doamnei Adelaide de la Versailles. Avem o succesiune de întâmplări haioase, spuse cu mult har, fiind partea care mi-a plăcut cel mai mult.

Poftă de ciocolată nu revoluționează literatura, dar se savurează ca orice ciocolată bună – dragoste, adulter, ficțiune istorică, toate scrise minunat. V-o recomand.

Nota noastră
4.0

Un comentariu

  1. Barbalata Mirela 27 Oct 2016

Scrie un comentariu