Recenzii cărți

Marele Gatsby – Francis Scott Fitzgerald

Marele Gatsby

F.S. Fitzgerald este considerat drept unul dintre cei mai mari autori americani, iar Marele Gatsby și-a dobândit o bună notorietate și prin ecranizările sale celebre. N-am văzut niciuna dintre ele, așa că am avut ocazia să savurez cartea, fără a încerca să fac vreo paralelă cu un film și fără să știu la ce să mă aștept.

Ne aflăm în America anilor ’30, o țară a prohibiției în care mai reverberează încă fantasticile povești ale descoperitorilor de aur și ale averilor adunate de aceștia. Încă orice este posibil, averile apar de nicăieri și nimeni nu simte nevoia să le justifice.

Acțiunea cărții se învârte în grupurile boeme de oameni bogați, participante la petrecerile opulente udate de alcool, în care se nasc și se desfac căsătorii și relații.

Nick Carraway, un tânăr provenit dintr-o familie înstărită, se mută într-o suburbie a New York-ului și devine broker. La început, cercul său este destul de restrâns, rezumându-se la vara sa Daisy, soțul său Tom Buchanan și prietena ei Jordan Baker. De aici lucrurile încep să se ramifice – între Nick și Jordan se înfiripă o relație, iar Nick și Tom devin prieteni. Tom nu ezită să i-o prezinte pe amanta sa Myrtle, o femeie zdravănă, de condiție joasă, o apariție mai degrabă ciudată în peisaj.

Lângă căsuța lui Nick se află un adevărat conac, care devine punctul de atracție al zonei pentru petrecerile sale. Prea puțini dintre petrecăreți îl cunosc pe Jay Gatsby, gazda lor, despre averea căruia se nasc o serie de povești aproape fantastice. În cele din urmă se dovedește că prietenia care se naște între Nick și Gatsby nu e deloc întâmplătoare, milionarul încercând ca prin acesta să ajungă la Daisy, fosta lui iubită. Se pare că toată opulența casei și petrecerilor sale avea un singur scop – să o atragă pe aceasta acolo.

Se pare însă că Jay Gatsby se îndrăgostise mai degrabă de o femeie văzută într-o lumină ideală, rodul propriilor sale obsesii și dorințe.

Există doar urmăriți, urmăritori, cei ocupați și cei obosiți.

Oricât de intensă ar fi vibrația sau prospețimea realității, ea nu se poate măsura cu ce este în stare un om să închidă în adâncul sufletului său.

Mi-a plăcut cartea pentru atmosfera decadentă a acelei perioade americane și pentru talentul cu care F.S. Fitzgerald reușește să surprindă natura umană, cu tarele sale.

Poți să comanzi Marele Gatsby de aici.

Nota: 8/10

2 Comentarii

  1. Pingback: AnzhelaMovies 1 Iun 2014
  2. tgv 6 Iun 2014
  3. Poveştile+Mele 18 Iun 2014

Scrie un comentariu