Recenzii cărți

Un bărbat pe nume Ove – Fredrik Backman

Sunt cărți pe care le cauți tu, fie că ești un iubitor al autorului, sau al unui anumit gen, dar există și cărți care te caută ele pe tine. Întâlnirea neașteptată cu o carte este cea mai frumoasă. Cam așa m-a găsit pe mine Un bărbat pe nume Ove. Am remarcat titlul într-un festival de film și mi-au plăcut recenziile și am descoperit că există și cartea la Bookfest. Am cumpărat-o fără să citesc nici măcar descrierea de pe copertă, iar lectura ei mi-a arătat că am făcut o alegere excelentă.

Ove este un bătrânel morocănos care locuiește într-un cartier de case suedez. La început au fost el, soția, încă câteva familii și pădurea, iar când extinderea urbană a ajuns și aici Ove a considerat necesar din calitatea sa de președinte al asociației de proprietari să impună reguli stricte privind parcatul și aruncatul gunoiului, reguli pe care le-a verificat cu strictețe, timp de zeci de ani, la ora șase dimineața. Ove urăște progresul, calculatoarele și cardurile, orice altă marcă de mașini decât Saabul său, pipițele, tolomacii, de fapt pe toți ceilalți fără deosebire. O singură persoană a reușit să se apropie de sufletul său – Sonja soția sa, care l-a înțeles și iubit exact așa cum este el. Ove era un om în alb și negru, iar ea era culoarea, toată culoarea din viața sa. Aș vrea să fi scris eu asta, dar a facut-o Backman. Extraordinară așezare în cuvinte a unei iubiri.

Viața lui Ove se schimbă atunci când lângă el se mută Parvaneh, o iraniancă gravidă, soțul său, un IT-st tolomac și cele două fetițe ale lor și când întîlnește o pisică jigărită, pe care o primește în casă la instistențele iraniencei, deși nu iubea deloc aceste animale. Cartea devine o combinație interesantă dintre prezentul marcat de dorința și încercările lui Ove de a se alătura soției sale dincolo de viață, coincidențele care îl împiedică să o facă și flashback-uri care te ajută să îl înțelegi mai bine pe acest bătrânel taciturn.

Un bărbat pe nume Ove este una dintre acele cărți pentru care nicio descriere nu este suficientă sau clarificatoare, trebuie să o citești chiar tu, să trăiești emoțiile, sentimentele și umorul. Vei învăța să îi iubești mai mult pe cei de lângă tine și să înțelegi că sufletul unui om poate fi bine ascuns de aparențele sale comportamentale. Un om este așa cum e datorită firii sale, e adevărat, dar și datorită experiențelor pe care le-a trăit și care îl transformă. Poate nu ești dispus să înțelegi unele persoane, dar cu răbdarea necesară poți avea o surpriză extraordinară. Un bărbat pe nume Ove te va emoționa cum puține cărți au reușit să o facă, dar care îți va aduce totodată zâmbetul și optimismul.

Un bărbat pe nume Ove reprezintă o lectură extrem de plăcută, cea mai bună carte pe care am citit-o în ultima vreme. O poți comanda de aici.

Nota noastră
5.0

2 Comentarii

  1. Bookish 30 Mai 2017
    • Coffee 30 Mai 2017

Scrie un comentariu