Recenzii cărți

Poporul cărții – Geraldine Brooks

Iubim cărțile, asta este evident, dar puțin sunt aceia care au o pasiune pentru cărțile rare. Poporul cărții te face să o înțelegi. Oare ce secrete ascunde o carte veche de câteva secole? Cine a lucrat detalii migăloase, prin ce mâini a trecut ea?

Poporul cărții recrează istoria hagadei din Saraievo, un manuscris vechi de șase secole, un exemplar foarte rar în care religia iudeilor este redată cu miniaturi specifice creștinilor. O carte era o operă de artă, iar în acea perioadă multe creații au fost interzise de Inchiziție sub acuzația de erezie. Cu atât mai spectaculoasă devine povestea hagadei, iar Geraldine Brooks reușește să creeze una credibilă, pornind de la indicii, adevăruri istorice și folosind din plin harul unei narațiuni atractive. Nu am auzit de hagada din Saraievo, dar am căutat-o și am văzut că există.

Conceptul folosit, o carte despre povestea unei cărți nu e nou, îmi amintește cel puțin de Samarkand a lui Amin Maalouf, care va place tuturor iubitorilor de ficțiune istorică.

Povestea hagadei este spusă din perspectiva Hannei, o specialistă recunoscută în refacerea vechilor manuscrise, chemată de ONU la Saraievo pentru a o recondiționa în vedera expunerii. Cartea devine un simbol al multiculturalismului și conviețuirii musulmanilor, creștinilor și evreilor într-un oraș aflat în mijlocul războiului bosniaco -sârb. Fiecare mic detaliu descoperit – coperta cărții, un fir de păr, o pată de vin, o încuietoare sub forma unei aripi de fluture ne duce înapoi, secol după secol, până la crearea cărții.

Îi cunoaștem pe partizanii din timpul celui de al doilea război mondial, Holocaustul, vedem atmosfera vieneză a începutului de secol, Veneția în care libertinajul se confrunta cu reprezentanții papali, marea alungare a evreilor de către regina spaniolă Isabela și frânturi ale războaielor dintre mauri și creștinii iberici. Liantul tuturor acestor epoci este poporul evreu, marginalizat și alungat, trăind în cel mai bun caz într-un cartier care le este dedicat, dar izolat și închis noaptea, așa cum a fost cazul Veneției medievale. Între toate aceste capitole istorice se intercalează prezentul, cu relația complicată a Hannei cu mama sa.

Dacă la început Poporul cărții mi s-a părut o lectură destul de banală, ulterior m-au captivat pasajele istorice, unele dintre ele fiind atât de interesante încât ar fi putut reprezenta un roman în sine, dar și planul prezent, care a dobândit elemente specifice literaturii de suspans. O recomand mai ales datorită istoriei care prinde viață într-un mod foarte original, care face ca și cele mai scurte pasaje să pară dense și încărcate de acțiune.

Comandă cartea de aici.

Nota noastră
4.0

3 Comentarii

  1. Laura G. 22 Mai 2017
    • Coffee 22 Mai 2017
  2. Dorina 22 Mai 2017

Scrie un comentariu