Recenzii cărți

Palatul Puricilor – Elif Shafak

palatul puricilorCu toții ne cunoaștem vecinii: ne plac, ne enervează,  sau ne sunt indiferenți. Cu siguranță însă,  dacă am avea răbdarea și informațiile necesare pentru a pune cap la cap poveștile lor, am obține o miniatură a societății contemporane.

Am citit mai întâi Blocul Iakubian, construită pe o astfel de idee și mi-a plăcut,  așa că Palatul Puricilor venea deja pe un stil testat.

Cartea începe cu o interesantă poveste a Palatului Bomboană,  construit în anii ’60 de un cuplu de imigranți ruși,  în încercarea de a îndepărta amintirea unui prim contact nereușit cu Istanbulul, în perioada în care cei doi soți au fugit de revoluția bolșevică în căutarea unui nou început.

Ulterior,  Palatul este preluat de moștenitori,  cade în mizerie și devine un banal bloc cu apartamente de închiriat.

In cele zece apartamente locuiesc, în ordine: Musa, Meryem și Muhammet la ap. 1, studentul Sidar și câinele său Gaba la 2, frații gemeni Cemal și Celal, coafori, la 3, Fii-cei-iuti-din-fire la 4, Hadji Hadji,  fiul, nora și nepoții lui la 5, Metin Chetinceviz si SoțiaLuiNadia la 6, naratorul la 7, Amanta Tristă la 8, Tijen Igienă și Su la 9 și madam Auntie la 10.

Fiecare dintre locatari are o poveste interesantă de viață. Naratorul, bărbatul de la ap. 7 care își asumă acest rol este un tip proaspăt divorțat după o scurtă căsătorie, căzut în patima băuturii moștenită de la tatăl său. Frații gemeni, identici din punct de vedere fizic, au două firi total opuse, marcate de copilăria în care au trăit despărțiți. Amanta Tristă, abia trecută de 20 de ani, renunță la orice ambiție personală și se mulțumește cu confortabila situație de femeie întreținută, singurele sale preocupări fiind parfumurile și gătitul. Nu vi-i descriu pe toți, vă las să îi descoperiți singuri.

Toate aceste povești de viață conduc la formarea unei imagini profunde a Istanbulului, a Turciei și a mentalităților sale, a diferențelor față de occident și a rolului femeii în societatea turcă, mult prea puțin diferit de cel tradițional de mamă, amantă și gospodină, fără vreun cuvânt de spus în deciziile bărbaților.

Mi-a plăcut cartea prin prisma faptului că îți permite să te cufunzi în lectură fără să alergi după un deznodământ palpitant. E scrisă foarte bine, cadrele alternează fluent de la un apartament la altul, iar poveștile fiecăruia, deși succinte, spun destul de mult. Către final destinele oamenilor se întrepătrund, iar acțiunea devine ceva mai alertă.

Nu mi-a plăcut deloc finalul cărții, cele câteva pagini puteau sa nu se regăsească deloc. Poate a fost o tentativă de originalitate, absolut inutilă însă, zic eu.

Palatul Puricilor pare cartea ideală pentru a fi savurată, în doze mici, în fiecare zi. Poți să o comanzi de aici.

Nota: 8/10

4 Comentarii

  1. Gabriel 16 Oct 2014
    • Coffee 16 Oct 2014
  2. Gabriel 17 Oct 2014
  3. Ema 19 Oct 2014

Scrie un comentariu