Recenzii cărți

Cinci Colțuri – Mario Vargas Llosa

Puțini sunt bibliofilii care nu au citit vreo carte de Mario Vargas Llosa. Premiul Nobel obligă și crează mari așteptări, dar cei care îl iubesc pe autorul peruan știu că este unul dintre cei mai versatili laureați ai acestuia. Vargas Llosa îmbină într-un mod fermecător experiențe personale, ficțiunea istorică, ironia, umorul, psihologia și lasă la o parte pudoarea în multe cărți încărcate de erotism. Cinci colțuri, cea mai nouă apariție a sa trebuia să conțină ceva din ingredientele care l-au făcut celebru.

Cinci colțuri abundă în erotism, multe dintre scenele sale fiind pornografice. Atunci când Llosa scrie despre sex îi place să surprindă, acesta fiind mai mult decât o consumare firească a unei pasiuni romantice și tinzând spre comportamente care sunt puțin ieșite din banal. Intrăm în înalta societate a Limei, un oraș atât de des întâlnit la scriitor, dar de data aceasta fascinantele pasaje descriptive ale pitoreștilor străzi sunt înlocuite strict de relațiile interumane. Dictatura lui Fujimori a transformat Peru într-un câmp de luptă între clanurile mafiote, iar oamenii de afaceri sunt urmăriți și de serviciile secrete, care dirijează viața economică și politică.

Marisa, soția inginerului miliardar Enrique Cardenas Sommerville și cea mai bună prietenă a sa, Chabela, soția lui Luciano Casasbellas, un avocat de succes, își descoperă latura bisexuală și încep o intensă legătură de dragoste. Viața lui Quique se schimbă atunci când Rolando Garro, șeful săptămânalului monden Destapes îi aduce un dosar cu poze de la orgia avută de inginer cu câțiva ani în urmă. Cum Quique nu dă curs șantajului pozele devin publice, iar orgia devine centrul atenției întregii țări. Cum era de așteptat, Llosa nu face economie de cuvinte, dintre cele mai explicite, atunci când o descrie.

Încet galeria de personaje se extinde, cu locuitori din cartierul rău famat Cinci Colțuri, ale căror cariere și aspirații artistice fuseseră afectate de ziaristul monden. Cunoaștem și o parte din redacția Destapes. Nicio apariție nu va fi întîmplătoare, fiecare personaj introdus având rolul său la dezvoltarea progresivă a acțiunii. Nu lipsesc nici serviciile secrete, care aruncau în mocirlă și expuneau viețile personale ale oricărui adversar al guvernului prin intermediul unor publicații ca Destapes.

Cartea nu îi va satisface pe iubitorii exigenți ai lui Llosa, ba chiar am avut senzația de a citi scenariul unei telenovele, una care te ține aproape însă în aflarea deznodământului. Mi-au plăcut umorul și ironia binecunoscute, elementele de erotism care vor fi criticate de cei pudici, dar și acțiunea care te ține aproape printr-o interesantă construcție încărcată de suspans. Lăsați așteptările și pudoarea la o parte și citiți Cinci Colțuri, o carte scrisă într-un stil fluent și plăcut. Nu voi scrie mai multe despre ea, căci vreau să vă las plăcerea de a o descoperi singuri. Poate că Llosa a început să scrie prea mainstream, dar literatura de calitate poate fi și așa.

Cumpără cartea de aici.

Nota noastră
4.0

4 Comentarii

  1. Dorina 28 Mai 2017
    • Coffee 28 Mai 2017
  2. Laura G. 28 Mai 2017
    • Coffee 28 Mai 2017

Scrie un comentariu